De Vischpoort in Harderwijk

De bekende Vischpoort aan de Vischmarkt in het centrum van Harderwijk, is de enig overgebleven complete stadspoort van Harderwijk. De Vischpoort werd omstreeks 1530 gebouwd en heeft sindsdien nog verschillende verbouwingen ondergaan. In 1851 werd de vuurtoren boven op de poort geplaatst. De vuurtorenwachter nam intrek in boven het poortgebouw en het kunstlicht werd gebruikt als baken voor schepen.

 

 

Ondiepe Zuiderzee

Rondom de stadsmuur van Harderwijk was de Zuiderzee moerassig en erg ondiep. De boten die de vis vervoerden konden niet helemaal tot de kust komen. Daarom voeren kleinere boten steeds heen en weer om de vis te halen. Er was een lange houten steiger aangelegd om van de boten bij de poort te komen. De poort diende ook als bescherming tegen vijanden en kon gesloten worden wanneer het water te hoog kwam. De schaarwacht hield binnen de wacht over de stad Harderwijk en de zee.

 

 

Momenteel is de Vischpoort in gebruik door de Oudheidkundige Vereniging “Herderewich” en het Gilde van Harderwijker stadsgidsen. Voor een bezichtiging van de poort kunt u bij hen terecht.

Lees ook: