KADERTEKST WILHELMUS Chayah Godschalk-Visser

Het Wilhelmus als strijdlied

Het Wilhelmus is in origine een protestlied. In 1568 kwam Willem van Oranje in opstand tegen de Spaanse bezetter, koning Filips II; dit was de start van de 80-jarige oorlog. Het Wilhelmus is geschreven in 1570 op een bestaande melodie. Wie de tekst geschreven heeft is niet bekend; de schrijver bleef met opzet anoniem, want op het maken van opstandsliederen stond de doodstraf.

Het lied werd door de opstandelingen uit volle borst gezongen, als een waar strijdlied tegen Filips II, die uiteindelijk overwonnen werd. Uit deze oorlog is het koninkrijk Nederland ontstaan, en het Wilhelmus is nog steeds ons volkslied.

 

Eerste letters vormen een naam

Het Wilhelmus heeft 15 coupletten, waarvan de eerste letters samen WILLEM VAN NASSOV vormen. De V is de Romeinse letter voor U, en de coupletten met een S beginnen in de hedendaagse vertaling met een Z.

De coupletten worden inhoudelijk met elkaar gekruist; de 1e met de 15e, de 2e met de 14e enzovoorts. In het 8e couplet, die hierdoor centraal komt te staan, wordt Willem van Oranje vergeleken met koning David uit de bijbel.

Willem van Oranje was prins van Oranje en graaf van Nassau-Dillenburg, vandaar de naam Willem van Nassau. De man die in opstand kwam tegen de bezetter en wiens strijdlied we nog steeds zingen.

 

Lees ook: