KADERTEKST SPAANSE GRIEP | Chayah Godschalk-Visser
Honderd jaar voor het Corona-virus heerste er ook al een pandemie: de Spaanse Griep (1918-1920). Het virus woedde zo'n anderhalve jaar rond en eiste miljoenen levens. De Spaanse Griep brak uit in 1918, tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het virus kon zich tijdens de oorlog snel verspreiden doordat troepen uit verschillende landen elkaar in Europa troffen, resulterend in een pandemie. Uiteindelijk heeft de Spaanse Griep meer levens geëist dan de Eerste Wereldoorlog.
Symptomen van hoge koorts, hoesten, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en misselijkheid deden denken aan de gewone griep. Daarop volgde extreme vermoeidheid en flauwten, zo extreem dat iemand niet meer kon eten of drinken. Ook werd het ademhalen werd steeds moeilijker. Iemand kon binnen een paar dagen aan de Spaanse Griep overlijden. Mensen die niet direct aan het virus overleden, liepen vaak een longontsteking op, waaraan ze later alsnog konden overlijden.
Al is het onbekend waar het virus ontstond, de oorsprong lag hoogstwaarschijnlijk niet in Spanje. Het werd de Spaanse griep genoemd, omdat Spanje als eerst groot alarm sloeg. Doordat Spanje tijdens de oorlog neutraal was, werd er zonder de beperkingen van oorlogscensuur uitgebreid verslag van het virus gedaan, waardoor het virus met Spanje geassocieerd werd.
Naar schatting raakten er wereldwijd een half miljard mensen besmet en vielen er tussen de 20 en 100 miljoen doden (20% van de toenmalige wereldbevolking). Dat is aanzienlijk meer dan het
slachtofferstal van de Eerste Wereldoorlog. Opvallend is dat het virus jonge slachtoffers maakte; vooral jongvolwassenen werden getroffen. Wellicht stierf men door een te sterke reactie van het
immuunsysteem. Indertijd wist men nog niet dat griep door een virus wordt veroorzaakt en artsen probeerden de symptomen tegen te gaan met hoestdrank en aspirine.
Het virus stierf vanzelf uit, waarschijnlijk doordat het grootste deel van de bevolking immuun was geworden. De Spaanse Griep woedde tot 1919/1920.
Vrouwen tot 1956 'handelingsonbekwaam'
Veranderende schoonheidsidealen